• Hosszúnadrág
  • Kesztyűk 2
  • Kabátok
  • Sokkabat
  • Anvil banner
Keres
  Ismertőben is
  Ön itt jár: » Katalógus Személyes adatok  |  Kosár tartalma  |  Pénztár  |  RSS  
A jól láthatóságot biztosító ruházatok jelölése, fajtái
A jól láthatósági ruházatok elterjedése viszonylag új keletű és a motorizáció elterjedéséhez köthető. Egyre több olyan munkahely van (útépítések, építkezések), ahol a fokozott gépjárműforgalom nagyon komoly baleseti kockázati tényezővé vált. Mivel az ilyen jellegű balesetek okozói leginkább arra hivatkoznak, hogy nem vették észre az ott dolgozó, későbbi áldozatot, ezért a legkézenfekvőbb megoldás ennek a kockázati tényezőnek a leküzdéséhez a dolgozók jól észrevehetőségének, szembetűnésének a növelése. Ezt a szembetűnést, ahogy a jól láthatóságot biztosító ruházatokra vonatkozó EN 471 szabvány is kifejti, a ruházat és a környezeti háttér közötti erős kontraszt okozza. A minél erősebb kontrasztot a jól láthatósági ruházat háttéranyagának a színe és felületének nagysága határozza meg. Olyan fluoreszkáló színeket ír elő a szabvány, melyek a nappali fényben hatásosan szembetűnnek a legtöbb környezeti háttérben, akár városban, vagy akár vidéken. Ez kizárólagosan a következő három szín: a fluoreszcens sárga, a fluoreszcens narancsvörös és a fluoreszcens vörös. Gyengébb fényviszonyok esetén a hatást a fényvisszaverő anyagokkal, a háttéranyagra felrögzített minimum 5 cm széles fényvisszaverő csíkokkal tudjuk erősíteni, melyek a ruházatra vetülő fény (például reflektor, fényszóró) visszaverik. A fényvisszaverő anyagoknak a szabvány szerint két teljesítmény szintjét tudjuk megkülönböztetni.

Az anyag legkisebb fényvisszaverési együtthatója cd/ (lxm²)

Megfigyelési szög Megvilágítási szög
20° 30° 40°
12° 250 220 135 50
20° 120 100 75 30
25 15 12 10
1° 30 10 7 5 4
12° 330 290 180 65
20° 250 200 170 60
25 15 12 10
1° 30 10 7 5 4
Ebből következik, ha nagyobb szembetűnésre, láthatóságra van szükség, akkor értelemszerűen a magasabb szintű fényvisszaverő anyagot kell használni.
A szabványban a jó láthatóságot biztosító ruházat három osztálya van előírva a beépítendő láthatóságot biztosító anyagok legkisebb felületétől függően.

Ruhadarabosztályok

Osztály Háttéranyag Fényvisszaverő csík
1. osztály 0. 14 m2 0,10 m2 Sapka, kesztyű
2. osztály 0, 50 m2 0,13 m2 Mellény, póló
3. osztály 0, 80 m2 0,20 m2 Kabát, dzseki
Igaz, hogy a ruházaton lévő felület függ a típusától és a viselője méretétől, de természetesen a legnagyobb szembetűnést a 3. osztályba tartozó ruhadarabok biztosítják, a legkevesebbet pedig az 1. osztályúak. Mindezeket a szintjellemzőket a szabványnak megfelelő jelölések is tartalmazzák, a következő piktogram segítségével:

A  felső szám a ruhadarabosztályt jelöli

Az alsó szám pedig a fényvisszaverő anyag együtthatójának a szintje.
Természetesen a védőruházatokra vonatkozó általános követelményeket tartalmazó EN 340 szabvány által meghatározott egyéb jelöléseket (méretezés, alapanyag) is fel kell tüntetni a jó láthatóságot biztosító ruházatokon.
Coverguard Hi - Viz jól láthatóságú anyagok fajtái (EN471:2003):
Az alapanyag a jó láthatóságot biztosító sárga vagy narancs,
fluoreszkáló színben készül, mely fényt visszatükröző tulajdonságát annak köszönheti,
hogy az elnyelt ultraviola sugarakat átalakítja látható fénnyé. Így a fluoreszkáló színek az áltagosnál ragyogóbbak, és viselőjük jobban látható a nappali fényviszonyok között.
A fényvisszaverő csík anyaga a kibocsátott fényt, mint egy reflektor veri vissza,
jól láthatóvá téve viselőjét gyenge vagy rossz fényviszonyok között.
Ezen kétféle típusnak az adott védőruházatban meglévő anyaghányada szerint a jelzőruházatok három osztályba sorolhatók:
Láthatósági szintek 3 - as osztály (magas) 2 - es osztály (közepes) 1 - es osztály (alacsony)
Jól látható sági alapanyag 80 % 50 % 14 % Fényvisszaverő, reflektív anyag 20 % 13 % 10 %
Coverguard Hi - Viz védőruházati példák kabátok, dzsekik, overallok mellények, pólók, pulóverek nadrágok, kesztyűk, sapkák
A jól láthatósági ruházaton található piktogram a fentiek szerint tájékoztat a védelmi szintekről.
Az első/fölső szám az alapanyag osztályát jelzi, a második/alsó szám az fényvisszaverő anyag osztályba sorolását mutatja az EN471:2003 - as szabvány szerint.

 

Vissza
0 tétel
Belépés
E-Mail cím:

Jelszó:


Elfelejtette a jelszót?
Új vásárló
Ha Ön már vásárlónk itt tud felirakozni.
Email cím:  
Teljes név:
        
GILDAN FÉRFI KAPUCNIS PULÓVER / Royal/Fekete
GILDAN FÉRFI KAPUCNIS PULÓVER / Royal/Fekete
Nettó 1576,-Ft;
Bruttó 2002,-Ft

Nettó 1023,-Ft;
Bruttó 1299,-Ft

  Ma 2018. 2. 24, szombat, Mátyás napja van.   Szerzői jog © 2018 Munkaruhadiszkont webáruház
Webáruház motorját az alapból tovább fejlesztette Pásztóy Tamás. pasztoy@pasztoy.hu
  48043641 lapletöltés 2012 augusztus 18, szombat  

Legutóbbi keresőszavak: Pilu munkaruha Kazincbarcika – Szentes Nagyker és Kiskunhalas kiszállítás Jászberény  munkaruha üzlet. Szentendre  rock munkaruházat, Komló- Nagykőrös viszonteladó Makó  építőipari ruha, Törökszentmiklós. Gyál  Ipari park Hajdúszoboszló . gazdabolt online ; Keszthely , 88cbsa, Hatvan , Várpalota . Karcag ? Dunaharaszti ,Dombóvár  és Paks -  Munkaruha hol? Komárom munkaruha online kapható Fót on is  - ecoblue ,fényvisszaverő kabát,  endelés.budapest, debrecen, cérnakesztyű, miskolc, cipo, munkás, modellek Emerton munkaruha család. Köpeny Téli Sapka. női kertésznadrág. munkaruha webáruház, Téli -Bélelt munkaruha, szakács cipő, -Munkahelyi , Oroszlány molnarkesztyu, munkaruhazat?  webshop,   online szakács munkaruha webáruház.női munkaruha barkács gazdabolt-    webshop Csizma –Balmazújváros  Munkaruha elsősegély, Monor   - family, nagykereskedelem, megkönnyítjük, döntését, beszerzésben, info@munkaruhadiszkont. Szarvas Női munkaruha Webáruház. Csongrád on  Kalocsa- Hajdúnánás ;mezőgazdasági munkaruházat , 3m Mátészalka  munkaruházat webshop, munkaruha sziget, portwest ,Szigethalom?  panda safety , akacélbetétes bakancs,Pomáz.   & Kisvárda 77.hu  Barkács Webáruház, Dabas munkavédelmi,  cipő- Mezőkövesd fehér  Bakancs -maszk_ Tiszaújváros.